BRUNZITS O XIULETS EN LES ORELLES


Els brunzits o xiulets, com els de contacte als que es realitzen amb molta brusquedat, poden provocar crisis pacients amb tinnitus. Per això, es desaconsella a qui el pateix practicar exercicis com la boxa, jugar al futbol, al bàsquet o el tenis.
Els brunzits o xiulets en les oïdes (acúfens o tinnitus) són sons que s’originen en l’oïda i no en l’ambient. Es tracta d’un símptoma i no d’una malaltia específica. Els acúfens són molt freqüents, entre el 10 i el 15% de les persones experimenten aquest trastorn auditiu en major i menor grau.
El soroll percebut per les persones afectades amb acúfens poden ser un so tipus brunzit, xiulet, o rugit, i amb freqüència s’associa a pèrdua auditiva. Algunes persones senten sons més complexos que poden variar en diferents moments. Aquests sons són més apreciables en un entorn tranquil i quan no s’està concentrat en alguna altra cosa. D’aquesta manera, l’acufen tendeix a ser més molest quan es tracta de agafar el son. Però, l’experiència de l’acufen varia molt d’unes persones a altres. Alguns estan molt incòmodes o preocupats pels seus símptomes mentre que altres els troben bastant tolerables.
Els acúfens subjectius són amb molt el tipus més comú. Es deuen a una activitat anormal de la zona del cervell responsable del processament dels sons (còrtex auditiu). En el moment actual no es compren bé perquè es produeix aquesta activitat anormal.
Els acúfens objectius són molt menys freqüents. Es tracta d’un soroll real general per alguna estructura situada en la proximitat de l’oïda. A vegades es pot percebre aquests sons responsables de l’acufen objectiu si s’escolta amb atenció.
Causes
ACÚFENS SUBJECTIUS
Més del 75% dels trastorns relacionats amb l’oïda inclouen els acúfens com símptoma i les persones que pateixen pèrdua d’audició desenvolupen acúfens sigui quina sigui la causa. Les més freqüents són:
• Exposició a sorolls o explosions fortes (traumatisme acústic).
• Envelliment (presbiacúsia).
• Certs medicament poden danyar l’oïda.
• Malaltia de Ménière
Altres causes de l’acufen consisteixen en infeccions de l’oïda mitjana, trastorns que bloquegen el conducte auditiu extern (com una infecció de l’oïda externa [otitis externa], cerum excessiu, problemes relacionats amb la trompa d’Eustaqui (que connecta l’oïda mitjana i la part posterior del nas) per al·lèrgies u altres causes d’obstrucció, l’otoesclerosi (trastorn a causa de un creixement ossi excessiu en l’oïda mitjana) i trastorns temporomandibulars. Una causa poc freqüent, però greu és un neurinoma de l’acústic, un tumor benigne (no cancerós) de part del nervi que surt des de l’oïda interna.
ACÚFENS OBJECTIUS
Per regla general, el tinnitus objectiu ocasiona un soroll originat en els vessaments sanguinis pròxims a l’oïda. En aquests casos, el so s’aprecia amb cada bateig cardíac (pulsatil·la). Les causes són:
• Flux turbulent a través de l’artèria caròtida o la vena jugular.
• Certs tumors d’oïda mitjana que posseeixen abundants vessaments sanguinis.
• Una malformació dels vessaments sanguinis de la membrana que recobreix l’encèfal.
El soroll més comú és el so del flux sanguini ràpid o turbulent en els grans vessaments del coll. Aquest flux de sang anormal es pot produir a causa de una disminució del nombre de glòbuls vermells (anèmia) o a una obstrucció de les artèries (ateroesclerosi) i pot empitjorar en els pacients amb pressió arterial alta mal controlada (hipertensió). Alguns petits tumors de l’oïda mitjana, denominats tumors glòmics, són rics en vessaments sanguinis. Però aquests tumors són petits, estan molt pròxims a les estructures que perceben els són en l’oïda, i a vegades, es pot escoltar el flux de sang al seu través (només en una oïda). A vegades existeixen malformacions dels vessaments sanguinis que impliquen connexions anormals entre les artèries i les venes (malformacions arteriovenoses) que es localitzen en la membrana que recobreix l’encèfal. Si aquestes malformacions se situen prop de l’oïda, el pacient a vegades pot oir com flueix la sang al seu través.
Amb menor freqüència, els espasmes dels músculs del paladar o dels petits músculs de l’oïda mitjà causen espetecs. Aquests sons no segueixen el ritme del pols. Sovint, els espasmes no tenen una causa coneguda, però poden deure’s a tumors, traumatismes cranioencefàlics o malalties que afecten el recobriment dels nervis (per exemple, esclerosi múltiple.
No tots els acúfens requereixen una valoració d’un metge. La següent informació pot ajudar a decidir si és necessària l’avaluació d’un metge i a saber què esperar durant aquesta.
Signes d’alarma
Certs símptomes i característiques són motiu de preocupació. Entre aquests factors s’inclouen els següents:
• L’acufen afecta una sola oïda.
• Qualsevol símptoma neurològic (excepte la pèrdua d’audició, en especial, alteracions de l’equilibri o problemes per caminar, però també el vertigen o dificultat per veure, parlar o empassar.
Les persones amb signes d’alarma deuen acudir al metge immediatament. Els pacients sense signes d’alarma en el que ha desenvolupat un acufen recentment ha de sol·licitar la seva cita amb el metge, igual que els pacients amb acúfens pulsatil·les. La majoria dels pacients amb acúfens i sense signes d’alarma pateixen acúfens de llarga evolució, però hauran d’acudir al metge si encara no ho han fet.
Actuació del metge
En les persones amb acúfens, en primer lloc el metge pregunta a prop dels símptomes del pacient i el seu historial mèdic. A continuació, realitza una exploració física. Els antecedents clínics i l’exploració física sovint suggereixen la causa dels acúfens i les proves que poden ser necessàries.
Durant la història clínica, el metge pregunta sobre:
• La naturalesa de l’acufen, incloent-hi si es produeix en un o ambos oïts i si és constant o pulsatil·la.
• Si el pacient té símptomes neurològics.

• Si ha estat exposat a sorolls forts o medicaments que puguin afectar a les oïdes.
Durant l’exploració el metge se centra en l’examen de les oïdes (incloent-hi la capacitat auditiva) i del sistema nerviós. També (ausculta) amb un estetoscopi sobre i prop de l’orella de la persona i en el coll a la recerca del so responsable dels acúfens objectius.
Tractament
Els acúfens rara vegada es poden eliminar malgrat que certes tècniques ajuden al pacient a controlar els seus símptomes de manera eficaç. Substàncies com la cafeïna i altres estimulants poden empitjorar el tinnitus, per la qual cosa han de tractar d’evitar-se.