COP EN LES DENTS: QUÈ FER I QUÈ TENIR EN COMPTE


Un cop en les dents pot provocar pànic, dolor i molta inseguretat abans la possibilitat de perdre la dent per complet. Però, és molt habitual que succeeixi i no hem d’alarmar-nos, ja que és un problema que es pot abordar de diferents maneres, segons el grau de traumatisme dental que es presenti. A més, les lesions dentals ocasionades amb un cop en les dents, per un colze, una puntada, són de les malalties més comunes en urgències odontològiques, especialment en els nens que comencen a caminar.
Com donar-te un cop en les dents?
És més fàcil del que et pots creure. Els nois juguen amb brusquedat, una forta pilotada un cop de colze jugant o futbol, o simplement caient en bicicleta.
Accidents, caigudes i esports de contacte són les causes més usuals per les quals patir un cop en les dents, però no per això hem de perdre aquesta peça dental.
Principals lesions d’un traumatisme dental
Per entendre què passa quan et colpeges una dent, és important que coneguis la seva anatomia bàsica i així valorar la gravetat de la lesió.
El dent està composat de tres parts principals:
1- L’esmalt: la part externa i més dura de la dent i, per tant, també menys sensible al dolor.
2- La dentina: la capa interior de l’esmalt, seria la següent capa. És més sensible al dolor perquè està connectada directament amb l’interior, on es troba el nervi.
3- La polpa o teixit polpar: és una capa central de la dent i el teixit més tou d’aquest. És on s’ubiquen els vessaments sanguinis i nervis encarregats d’irrigar-lo per mantenir-lo amb vida. Per això, també és la part més sensible i la més delicada, ja que la seva afectació pot provocar problemes més greus.
Per tant, has de saber que davant una col·lisió o un accident que colpegi amb força la zona maxil·lar, és important localitzar un especialista d’urgència perquè valori i tracti el teu cas en concret.
Amb un cop pots trobar-te amb diverses situacions més freqüents:
Dent fissurada per un cop:
Vas a rentar-te les dents i notes un lleuger dolor dental. Et fas una selfie en l’ascensor i perceps una petita esquerda que travessa la dent. T’has donat un cop o has mossegat alguna cosa extremadament dura (gel, os d’oliva…) i l’espetec fa que surtin les alarmes.
Si, probablement tens una dent fissurada per un cop, sigui recent o no. Aquest tipus de lesions es classifiquen segons la quantitat de teixit lesionat depenent de si afecta només a la corona, l’arrel o ambdues parts de la dent.
I també, per la forma de la fissura (vertical, obliqües o horitzontals). La majoria de les fissures dentals són imperceptibles i pot que no causin dolor, per la qual cosa és possible que no et adonis de la lesió immediatament. Però, és important que prestis atenció d’aquests casos, ja que la peça es debilita i es podria trencar en altre moment.
Solucions per una fissura dental
Com en altres patologies, la precocitat en el diagnòstic és essencial. Si la fissura és lleu o moderada, el més habitual és posar un farcit de ciment biosintètic com el compòsit.
En cas de ser més greus, pot ser necessària una endodòncia (quan el nervi s’hagi vist afectat) i, en el pitjor dels casos, l’extracció de la peça dental. Sempre l’odontòleg ha d’intentar preservar la dent original.
Dent que es mou i està solt o fluix després d’un cop
Si la dent es mou després d’un cop, està solt o el notes fluix, és necessari veure en quin estat es troba la peça.
Factors com l’edat del pacient i la mobilitat de la dent seran determinants a l’hora d’escollir el tractament adequat. En el cas de sagnat, no t’has d’espantar. Les lesions dentals a vegades són molt escandaloses encara que no siguin greus. Posar una gasa o compresa per controlar.
Possibles solucions per una dent solt per un cop
En les dents adults, si la geniva, l’os maxil·lar i el teixit polpar no estan molt afectats, és possible la immobilització de la dent per mantenir la peça.
En aquests casos, es fa una feralització de la dent com una barra cimentada a partir de compòsit. Aquesta consisteix a unir les dents entre si per augmentar la seva estabilitat i fixar la peça que es mou a les dents més estables que estan al costat de ella.
Aquest tractament és indolor i té una alta eficàcia. Així que, no has de preocupar-te.
Dent partit per un cop
Si et trenques la dent, ho sabràs al moment i és de vital importància que acudis al teu dentista com més aviat millor.
Una dent partit o trencat per un cop és de les lesions dentals més fàcilment identificables, ja que el fragment trencat, sigui petit o gran, deixa una marca visible en l’estructura dental.
A més de resultar molt antiestètiques i genera inseguretat en qui la pateix, aquestes lesions solen ser molestes i doloroses.
Existeixen diferents tipus de fractura dental segon el grau d’afectació de la dent:
1. Una lesió lleu que abasta només l’esmalt (recordem que és la cara visible i extern de la dent).
2. Una lesió moderada que afecta l’esmalt i la dentina, amb pèrdua parcial de la dent, però sense afecció del teixit polpar.
3. Una lesió greu, que afecta el teixit intern de la dent, exposant la polpa i danyant el nervi intern.
4. I la més severa, que seria l’avulsió o pèrdua completa de la dent. Aquesta és la més greu perquè pot afectar l’arrel i a l’os maxil·lar.
5. I la més severa, que seria l’avulsió o pèrdua completa de la dent. Aquesta és la més perquè pot afectar a l’arrel i a l’os maxil·lar.
Valorant el grau d’afectació de la peça i amb un diagnòstic encertat pel teu dentista de confiança, l’especialista planificarà el tractament més adequat per abordar aquesta lesió.
Has de saber que seguint els passos adequats, l’evolució de la dent fracturat pot ser més que favorable.
Possibles solucions per una dent trencat per un cop
Si et preguntes com arreglar una dent trencat, en les fractures, com en altres patologies dentals, el temps juga un paper fonamental.
Si el trencament és parcial, renta suaument el tros de dent que ha caigut i posat una compresa freda a la cara per contenir la inflamació.
El més probable en aquests casos és que l’especialista reconstrueixi la peça amb algun tipus de resina sintètica com el compòsit.
En cas que el trencament hagi afectat al nervi o teixit polpar, també serà necessària una endodòncia per evitar infeccions.
Per a les situacions de trencament total on s’hagi caigut la dent, et recomanem esbandir la pèrdua i submergir-la en un líquid, preferiblement en llet, i si és desnatada, encara millor. També pots submergir-la en sèrum fisiològic o fins i tot en la mateixa saliva. Però et recomanem que descartis l’aigua per la seva conversació. Com hem explicat anteriorment, aquestes lesions poden sagnar de forma abundant, però no són sinònim de gravetat.
Et suggerim posar una gasa en el forat que ha deixat per controlar l’hemorràgia, mantenir la calma i acudir a un especialista d’urgència.
Dent morta per un cop
Una dent mort per cop (necrosi polpar) no és de les afeccions més tractades en les clíniques, però si pot ser de les més greus si no es tracta adequadament. Encara que no has d’espantar-te perquè hi ha molts tractaments.
Una dent està mort quan ja no flueix sang per ell, i no hi ha necrosi del nervi intern.
Quan els vessaments sanguinis que irriguen les dents es veuen afectats per un traumatisme, els teixits tous del seu interior poden veure’s compromesos i provocar la mort de la dent. Solen ser per contusions greus o les càries dentals mal tractades -o sense tractar – que han perforat l’esmalt i accedit a la part interna.
Si ha estat per un cop en la dent, els seus símptomes principals són l’enfosquiment, encara a vegades no sigui immediat, a més d’un dolor molt intens quan es produeix la contusió.
Si abans et dèiem la importància d’acudir al dentista d’urgència quan et dónes un cop en les dents, aquesta lesió en concret ha de ser tractada a la brevetat més gran possible.
Possibles solucions per una dent morta
La primera solució que intentarà plantejar el teu especialista serà, probablement, l’endodòncia, ja que permet salvar la dent. Això evitaria l’extracció, que seria l’últim recurs.
Sempre que sigui possible, s’intentarà mantenir la peça original. Amb la tecnologia actual, l’endodòncia és indolora i permet eliminar el teixit mort i la possible infecció dental que pot existir després del cop. Per últim, es pot col·locar una carilla dental o realitzar un tractament blanquejador per aconseguir uns resultats estètics òptims. Tot té solució.
Dent que canvia de color per un cop
Si després d’un cop notes que la teva dent canvia de color, segurament et preocupes, però de nou, et recomanem calma. Què canviï de color no vol dir que aquest estigui perdut i no hi hagi res a fer.
Al patir un traumatisme sever que afecta els vessaments sanguinis de la dent, la contusió pot provocar una filtració de minerals de la sang (com el ferro) dintre de la dentina, provocant aquest to gris o marró tan antiestètic.
En aquest cas, l’estètica no és el que més ha de preocupar-te, ja que existeixen molts tipus de tractaments de blanqueig o fins i tot carilles dentals que corregeixen aquest problema.
Possibles solucions per una dent fosc després d’un cop
Si notes que la teva dent ha canviat de color després d’un cop, no esperis i acudeix immediatament a una clínica dental d’urgència perquè l’examinin i així evitar una possible necrosi.
En aquest tipus de traumatismes, el tractament habitual sol ser una endodòncia, seguida d’un blanqueig intern. Tot just notaràs la diferència.
Què fer davant un cop en la dent o varius dents
Acudeix al teu dentista de confiança el més ràpid possible, ja que el temps juga un paper fonamental per salvar les peces.
Mentrestant, si se t’ha desprès per complet o caigut una dent per un cop: esbandeix i submergeix en un líquid com llet (desnatada), sèrum fisiològic o inclús la mateixa saliva. Evitar conservar-lo en aigua.
Pot donar-se el cas de què pateixi un traumatisme dental sense conseqüències o almenys, que aquestes no siguin visibles.
En aquest cas, quan no es presenta dolor, fractures, canvi de color o fissures evidents, recomanem estar atents a l’evolució de la peça o peces que hagin patit el cop.
En moltes ocasions, els símptomes tarden a aparèixer. Presta atenció ales teves dents i acudeix a un especialista en cas de notar alguna anomalia.
Cops en les dents de llet dels nens
Si tens un nen a càrrec teu i juga a futbol o qualsevol altre esport, saps el fàcil que és que caiguin i trepitgen, especialment en edat primerenca, quan comencin a moure’s i encara no hagin desenvolupat l’habilitat de caminar correctament.
Pot que sentis molta preocupació al principi, però com dèiem en iniciar aquest article, que a un nen li cau una dent de llet sol ser la causa més habitual de les urgències odontopediàtriques sent els incisius superiors, els més proclius a danyar-se.
És important que sàpigues que, encara sent lesions molt similars, el tractament d’un cop en les dents de llet és diferent del de les dents definitives.
Si tens dubtes sobre si és una dent de llet o un permanent, tingues en compte que el canvi de dents de llet sol començar al voltant dels 7 anys. Aquesta dada pot servir-te d’orientació.
Què conseqüències pot tenir un cop en les dents de llet
Perquè tinguis un poc més d’informació, et diem quines conseqüències pot tenir un cop en les dents de llet i t’expliquem les lesions més comunes que, com a pares, podeu identificar per portar al vostre fill o filla a urgències pediàtriques.
• Dent de llet fosc o negre per un cop: la sang es filtra a poc a poc a la dent després del cop i va canviant de color fins a assolir la seva tonalitat més fosca entre 2-3 setmanes després del cop.
• Trencament de la dent de llet: solen ser els incisius superiors, podent haver-hi diferents nivells de trencament, en funció de quines parts estan afectades en la peça.
• Desplaçament de la dent de llet (luxació): la dent té molt més moviment, sol haver un sagnat en el solc de la geniva i està desplaçat de la seva posició normal. Aquests casos deuen estudiar-se detingudament, ja que poden afectar el creixement de la dent definitiu.
• Caiguda de la dent de llet per un cop (avulsió): una dent per avulsió és una dent que ha sortit completament de l’alvèol o os. En adults s’intentarà reimplantar com més aviat millor. En el cas dels nens, la implantació pot afectar el creixement de la dent definitiu, per la qual cosa pot no ser viable i que hagi d’esperar a que creixi el seu no dent.