ELS BENEFICIS DE L’OMEGA 3 PELS NOSTRES MÚSCULS


És probable que alguna vegada hagis sentit que la suplementació amb omega 3 és beneficiosa en l’àmbit muscular. T’ensenyem que diu la ciència sobre aquests nutrients.
Una vegada que hem construït una musculatura d’acord a les nostres necessitats, cal que ponguem en marxa una sèrie d’estratègies per mantenir-la. Aquí juguen un paper important determinats lípids. Entre ells, l’omega 3 és especialment beneficiós pels músculs.
Els àcids greixosos de la sèrie omega 3 s’enquadren dintre dels lípids insaturats. Els citats nutrients compleixen multitud de funcions dintre de l’organisme, entre elles, el manteniment de l’homeòstasi. A més, juguen un paper essencial a l’hora de regular certs processos hormonals.
Músculs
Algunes investigacions recents, com la publicada a la revista Mar Drugs, han aconseguit evidenciar un efecte protector de l’omega 3 sobre els músculs. Segons afirmen, la ingesta d’aquests nutrients preveuen la pèrdua del teixit magre associada a l’edat.
Els suplements d’Omega 3 solen ser una opció per comptar amb una aportació adequada d’àcids grassos.
Però els defectes d’aquests lípids no acaben aquí. Un altre estudi, publicat a la revista European Journal of Sport Science, va demostrar que la ingesta regular d’omega 3 assolia reduir el dany muscular en esportistes d’elit prevenint el catabolisme del teixit magre.
A partir d’aquí es va especular amb la suplementació amb certs lípids insaturats podria presentar un efecte anticatabòlic al marc d’una dieta hipercalòrica. Aquesta capacitat se li va atribuir a la glutamina durant molts anys, encara que en l’actualitat es desmenteix aquesta propietat.
Per contra, el consum d’omega 3 en quantitats suficients sí sembla protegir enfront de la degradació del teixit. Finalment, però no per ells menys important, es pot destacar que aquests lípids són capaços de reduir el risc cardiovascular, produint beneficis en salut.
L’Omega 3 als esportistes
Els lípids, omega 3 compten amb una importància especial en esportistes. A més de posseir funcions anticatabòliques, són capaços de reduir el dany muscular i la inflamació, pròpies dels entrenaments intensos.
Aquesta condició millora la capacitat de recuperació de l’esportista, permetent que després d’un esforç intens torni a entrenar en un període curt de temps. Per altra banda, modular la inflamació disminueix el risc de lesió en esdeveniments posteriors.
Fins i tot s’ha especulat amb la possibilitat d’oferir suplements d’omega 3 als atletes que han patit un trencament muscular. De totes maneres no existeix evidència sòlida a mesura que aquests nutrients aconsegueixin el temps de regeneració del teixit.
¿On trobar l’omega 3?
Els lípids de la sèrie omega 3 es troben fonamentalment en els productes del mar. Els peixos blaus i les algues són especialment rics en aquests nutrients. Tanmateix, és possible aportar lípids insaturats per mitjà dels fruits secs o dels olis vegetals.
Però, en el cas dels olis convé fer certes apreciacions. Els de millor qualitat són els d’oliva. Els de llavors, per la seva part, contenen una major quantitat d’àcids grassos de la sèrie omega 6. Aquests últims presenten un efecte antagònic respecte a l’omega 3, sent capaços d’alimentar les cascades inflamatòries.
El salmó fumat és ric en omega 3
No vol dir que es degui evitar el consum d’omega 6, sinó que la ràtio respecte als omega 3 ha de ser proporcionat. D’aquest mode s’assegurarà un correcte control sobre la inflamació, veient-se el múscul esquelètic beneficiat.
Inclou omega 3 per millorar la salut dels músculs
Si el teu objectiu és garantir el bon funcionament muscular, no t’oblidis d’introduir grassos saludables en les quantitats adequades. Els àcids grassos de la sèrie omega 3 són nutrients indispensables per assegurar la salut muscular.
A més d’evitar el catabolisme del teixit magre, aquests lípids insaturats contribueixen a reduir el risc de desenvolupar malalties com la sarcopènia. Aquesta patologia, associada a l’edat, cursa amb una reducció de la força i de la massa muscular.
L’omega 3 són també essencials per garantir el bon funcionament del sistema cardiovascular, i per millorar la recuperació en l’esportista.
Per tots aquests motius et recomanem incloure’ls a la dieta habitual. Per assegurar la seva aportació, consumeix peix blau amb regularitat, almenys 2 vegades per setmana. També resulta útil cuinar amb oli d’oliva, encara és important ingerir-lo en cru per no danyar les seves propietats.
Finalment, per cobrir tots els requisits del nutrient, acostumat a incloure els fruits secs en els teus piscolabis usuals. Aquests aliments, a més d’omega 3, compten amb unes dosis representatives de proteïnes.