REVISIONS MÈDIQUES DE PRETEMPORADA


Les revisions mèdiques de pretemporada són una eina per la identificació i prevenció de patologies de lesions. Són inqüestionables els beneficis de l’activitat física per la salut. No només millora la qualitat de vida, sinó que es considerada com una de les mesures més eficaces per la prevenció de malalties cròniques. Però, la seva pròpia execució o les condicions en les que es porti a terme poden actuar amb desencadenant per desenvolupar altres malalties o empitjorar les ja existents.

Per exemple, una persona propensa a l’asma pot patir un deteriorament a les seves condicions si es sotmet a entrenaments de resistència de llarga durada, més encara si aquests es porten en condicions mediambientals desfavorables.

Aquest escenari també es trasllada a l’esport d’elit, doncs la pràctica de l’activitat física d’alta intensitat pot incrementar el risc de patir malalties cardiovasculars, la qual cosa en alguns casos pot derivar en mort sobtada cardíaca. En aquest sentit, les revisions mèdiques realitzades durant la pretemporada constitueixen una eina indispensable pels esportistes, tant joves com adults, ja que juguen un paper fonamental en la identificació primerenca d’aquests desordres i el seu posterior tractament, evitant potencials conseqüències a llarg termini.

El seu objectiu principal és valorar l’aptitud de l’esportista i les possibles repercussions que les malalties i lesions puguin tenir en el seu rendiment. Partint d’aquesta premissa, el Dr. Ramón Pi Rusiñol, especialista en medicina de l’esport, va encapçalar un estudi basant en les revisions medico esportives d’accés al club amb la voluntat de descriure a la població d’esportistes d’entre 12 i 35 anys que s’incorporen com a nou fitxatges. Cadascú d’ells porta amb si mateix una història de malalties i lesions passades, on a més s’afegeixen eles troballes derivades de l’exploració del club, en especial sobre les ECG, les probes d’esforç i les ecocardiografies, totes elles pertanyents al camp de la cardiologia