TIPUS DE LESIONS AL PIT


Un cop al pit (tòrax) pot causar una lesió lleu o greu. No és estrany veure com a un jugador se li talla la respiració o li falta aire durant uns segons o minuts després d’un cop al pit.
Fins i tot després d’una lesió al pit, és important determinar si el dolor pot ser causat per un problema cardíac. Si no es té símptomes d’un atac cardíac ni d’angina de pit, el dolor probablement sigui causat per una lesió al pit.
Lesió greu al pit
El dolor o la dificultat per respirar que comença immediatament després d’una lesió pot indicar que els òrgans de l’interior del tòrax, com els pulmons, el cor o els vessaments sanguinis, han resultat danyats. Altres símptomes solen desenvolupar-se ràpidament, com una greu falta d’aire o senyals de xoc.
Un fort cop al pit pot danyar òrgans al tòrax o a la part superior de l’abdomen.
• Un cop a la part davantera del tòrax (estèrnum) pot danyar el cor o els vessaments sanguinis grans o el conducte que va des de la boca fins a l’estómac (esòfag).
• Un cop al pit pot danyar els pulmons o les vies respiratòries (tràquea).
• Un cop a la part posterior del tòrax pot danyar el ronyó.
• Un cop en un costat del tòrax o a la seva part inferior pot danyar el fetge o la melsa.
Lesió lleu al pit
Vostè pot tenir dolor a la paret toràcica després d’una lesió menys greu. Aquest dolor pot presentar-se amb el moviment d’una espatlla, un braç, la caixa toràcica o el tronc del cos.
Fins i tot una lesió lleu pot causar dolor al pit durant varius dies després de la lesió. Respirar profundament, tossir o esternudar pot augmentar el dolor, igual que pressionar la zona lesionada o acostar-se sobre ella.
Les lesions lleus no solen requerir una visita mèdica. El tractament en la llar pot alleujar el dolor i el malestar.
Fractura de costella
La lesió al tòrax pot fracturar o esquerdar una costella o lesionar el cartílag de la caixa toràcica. Els símptomes d’una costella  fracturada són:
• Dolor agut i intens a la zona de la lesió al pit.
• Dolor que empitjora en respirar o en tossir.
• Dolor que empitjora quan pressiones o es recolza sobre la zona lesionada.
Les fractures de costella són molt doloroses, però amb freqüència poden traslladar-se a la llar si no es presenten altres símptomes.