DUTXAR-SE AMB AIGUA FREDA DESPRÉS DE JUGAR A FUTBOL


Els beneficis que dona practicar esport poden veure’s minvats per la forma en la qual et dutxis. Existeix molta controvèrsia respecte a si és millor dutxar-se amb aigua calenta o més bé tèbia. O també la possibilitat de combinar l’aigua calenta i freda per allò del contrast.
Beneficis de dutxar-se amb aigua freda després de fer exercici
Moltes persones escullen l’aigua freda per dutxar-se després d’entrenar o d’un partit de futbol perquè té molts beneficis per l’organisme. De fet, és l’opció més utilitzada pels futbolistes professionals. Entre els seus avantatges està:
• Ritme cardíac normal: ajuda a recuperar el ritme cardíac normal després de l’exercici.
• Menys agulletes: redueix les possibilitats de tenir punxades perquè disminueix la rigidesa amb la qual s’associen aquestes molèsties.
• Regenera la musculatura: en el cas que s’hagin produït trencament de fibres musculars per un exercici intens.
• Facilita la recuperació física més ràpidament.
• Tonifica el cos: perquè no contribueix a dilatar la musculatura i la pell com succeeix amb l’aigua calenta, que afavoreix la flacciditat.
• Contrau els vessaments sanguinis: la qual cosa permet baixar les inflamacions als músculs, tendons o articulacions que poden aparèixer quan l’exercici que s’ha fet ha estat especialment intens.
• Redueix la temperatura corporal: per la constricció dels vessaments sanguinis.
¿Sempre és bo dutxar-se amb aigua freda?
Després de fer exercici sempre és bon dutxar-se, encara que no sigui per treure’s la suor i sobretot sentir-se millor. Però, en moltes ocasions, no sempre és bo fer-ho amb aigua freda. Aquesta opció l’escullen els esportistes professionals després dels seus entrenaments i participació en competicions o proves esportives perquè ajuda a la recuperació.
Dutxar-se amb aigua freda després d’entrenar
S’ha de tenir en compte que els esportistes professionals practiquen amb molta intensitat, sigui durant els entrenaments o en els partits de futbol o qualsevol altra competició. Però, abans de prendre la decisió de dutxar-se amb aigua freda o calenta, és important tenir en compte la intensitat de l’exercici que s’ha fet i l’estat del cos de cadascú. Per tant, si t’exercites intensament, és recomanable que et dutxis amb aigua freda.
En funció d’aquestes variables principalment es podrà prendre aquesta decisió, sent recomanable l’aigua freda quan necessitis els beneficis que t’hem comentat o fer-ho amb igual calenta en les situacions de menys esforç.
Dutxar-se amb aigua calenta després de l’exercici
Com a pauta general, es pot dir que la dutxa ha de ser calenta si es busca relaxació a través de l’exercici o s’ha fet un entrenament normal, mentre que és preferible l’aigua freda si l’exercici és molt intens (com el professional) o es practiquen disciplines com el futbol on hi ha contacte físic i es reben cops i caus a terra.
També hi ha altra opció. Després d’un entrenament normal, una bona opció és començar amb aigua calenta (no excessiva), per anar baixant a tèbia i acabar amb freda durant uns segons.
No dutxar-se després de l’exercici
Mal fet. Dutxar-se no només és qüestió d’higiene i social, després de l’esport la dutxa ajuda a la recuperació física després de l’activitat, tant si ha estat intensa com si no.
No dutxar-se pot portar-nos diversos problemes de salut. Durant la pràctica esportiva el cos allibera toxines mitjançant la sudoració , no és d’estranyar que després la dutxa sigui necessària, ja que si no ens dutxem totes aquestes toxines quedaran pegades a la nostra pell, el que podria causar-nos irritació, canyelles, erupcions i fins i tot infeccions.
A més, després de fer exercici, el nostre cos necessita sentir-se net i eliminar tota la suor. Per tant, encara que el teu exercici hagi estat més ben moderat o lleu, és necessari que et donis una dutxa després d’entrenar.
Temps d’espera per dutxar-se després de fer esport
Malgrat dels beneficis de dutxar-se amb aigua freda, s’ha de seguir una sèrie de consells perquè no es produeixin danys a l’organisme i que realment aquest moment a la dutxa sigui beneficiós. El principal consell és esperar a dutxar-se després d’haver fet exercici. Un temps que és d’uns 20 minuts que es poden aprofitar per, per exemple, fer uns bons, estirament, que també ajudaran al fet que et sentis millor.
Aquesta espera és bona perquè el cos assoleix una temperatura muscular quepot superar els 39 graus. D’aquesta manera, en entrar a dutxar-se en aigua freda, es pot produir una descompensació en el cos. Això té una sèrie de conseqüències negatives per l’organisme i la salut.
• Problemes al sistema circulatori: així com canvis a la pressió arterial per la reacció dels vessaments sanguinis a conseqüència del contrast de temperatura.
• Paràlisi facial perifèrica: aquest és altre dels possibles riscos que comporta una dutxa
amb aigua freda si no s’ha esperat un temps prudencial després de l’exercici. Es produeix perquè el nervi es dilata amb l’augment de la temperatura corporal després de l’exercici. El canvi de temperatura brusc l’afectaria, quedant paralitzar.