ALIMENTS PRIORITARIS PER CONSUMIR A LA PRIMAVERA


Ja hi som a la primavera. I hem de ser especialment curosos a aquesta època de l’any amb l’alimentació, perquè l’astènia i la proliferació d’al·lèrgies afecten considerablement el dia a dia de moltes persones.
Les millors receptes per estrenar la primavera
Els aliments de temporada i proximitat són els que ens proporcionen tots els nutrients que necessitem en cada moment de l’any. I és que no hi ha res millor que aprofitar el que ens dona la naturalesa per garantir tots els nutrients necessaris per al nostre organisme a cada estació de l’any. En primavera, quan el cos necessita preparar-se per l’estiu, el camp ens ofereix moltíssimes fruites i verdures amb grans quantitats de vitamina C i antioxidants. La primavera és una època de l’any en què hem de ser especialment delicats amb l’alimentació, ja que convergeixen dos factors que hem de tenir molt en compte al nostre dia a dia: l’astènia de primavera, i la proliferació de les al·lèrgies primaverals.
Un estudi fet el 2015 per IMOP i Berbés Associats, demostra que un 42% de la població espanyola assegura tenir astènia primaveral, un trastorn característic d’aquesta estació que consisteix en un estat de fatiga, abatiment, cansament extrem i, a vegades malestar emocional. Malgrat que aquests símptomes són transitoris i generalment remeten per si sols una vegada l’organisme s’acostuma a la nova situació, també poden ser inhabilitants per qui els pateix, que veuen reduït el seu rendiment i experimenten un estat físic i químic baix. L’astènia no pot considerar-se una patologia, sinó un procés d’adaptació de l’organisme a circumstàncies com “l’augment de calor, les hores de llum, la pressió atmosfèrica i la humitat.
Ja sabeu que a la primavera, el camp ens ofereix moltíssimes fruites i verdures amb gran quantitat de vitamina C i antioxidants.
Com dèiem abans, és a aquesta època de l’any on despunten les al·lèrgies, i que prendre antihistamínics, que solen provocar somnolència, poden incrementar la sensació de cansament i malestar. Segons dades de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), a Espanya uns vuit milions de persones pateixen al·lèrgia al pol·len, que es dispara durant els mesos de primavera, especialment maig i juny. Les al·lèrgies més severes, però, han de ser consultades pel pneumòleg, i efectuar el tractament pertinent, que generalment consisteix en la pressa d’antihistamínics, en cas d’al·lèrgia més sua l’alimentació sol ser de gran ajuda per reduir els símptomes.
Així doncs, tant si patim diferents graus d’al·lèrgia o astènia com si no, la primavera és un bon moment per consumir tot allò que ens brinda l’hort, que ens serà de gran ajut per recuperar la viabilitat que ens falta.
MADUIXA
Les fruites i verdures de temporada estan al seu millor moment tant organolèptic com de maduració, a més que són més sostenibles, de manera que convé prioritzar-les.
La maduixa és un exemple que la naturalesa brinda en cada estació tots aquells nutrients que l’organisme necessita específicament. Els aliments amb una bona quantitat d’antioxidants, com és el cas de la fresa, que a més té els símptomes de l’al·lèrgia i a proporcionar-nos energia, ja que la vitamina C és termolàbil, el que significa que es perd amb la calor, per la qual cosa és recomanable menjar sempre crus, en la mesura del que sigui possible, els aliments amb alt contingut en aquesta vitamina. Per altra banda, la vitamina C, que també trobem en taronges i mandarines , que donen en aquesta època els darrers cops de cua, ajuda a combatre els radicals lliures i, per tant , a millorar el sistema immune.
IOGURT
A més d’apostar pel consum de tots aquells aliments que ens aporten ferments vius, que passen a formar part de la nostra flora intestinal i actuen com a barrera defensiva davant qualsevol atac extern. Aquests es troben en el iogurt, sigui de vaca, de cabra o d’ovella, en el kèfir i en els aliments fermentats com el chucrut. Si bé el iogurt ens pot ajudar a protegir la flora intestinal gràcies al seu contingut en probiòtics, els al·lèrgics han de ser curosos amb els làctics pel seu alt contingut en histamines, unes substàncies de la irritació, inflamació i altres símptomes de l’al·lèrgia. Els làctics en general tenen un alt contingut en histamines, de forma que si som al·lèrgics convé evitar el iogurt i buscar els probiòtics en altres aliments. Altres productes rics en histamines són la pinya, la soja i alguns excitants com la cafeïna i la teïna.
SALMÓ
Els aliments rics en omega 3, entre els quals trobem els peixos blaus i altres com els fruits secs o l’alvocat, són molt recomanables en època d’al·lèrgies gràcies a les seves propietats antiinflamatòries. És veritat que el salmó presenta un alt contingut en grasses, però aquests greixos presents en aquest peix són saludables, la qual cosa significa que no són de bona qualitat i absolutament necessaris a la dieta. El greix és un nutrient fonamental pel correcte funcionament de l’organisme, de forma que hem d’assegurar-nos d’incorporar-la a la dieta sempre a través d’aliments sans com el salmó, alvocat, els fruits secs o l’oli d’oliva. S’han d’evitar els greixos saturats i els ultraprocesats. Aquest tipus d’aliments ens apaguen, hi ha que contenen ingredients que l’única cosa que fan apagar-nos, ja que contenen ingredients que ens generen toxines i cansament al cos, de manera que convé evitar-los en qualsevol època de l’any, especialment a la primavera.
LLENTIES
En èpoques que estem cansats, com és el cas de la primavera, és convenientment ser molt rigorosos amb l’aportació de fibra a la dieta. És probable que els efectes associats al canvi d’estació afecten el trànsit intestinal i aquest es torna irregular, cosa que poden augmentar la fatiga. Per això és important assegurar la ingesta de fibra. Pels casos d’astènia, la nutricionista recomana, a més, repartir bé els menjars al llarg del dia, ja que no fer-ho correctament també pot afectar els nostres nivells d’energia. Hem d’augmentar el consum de fruites i verdures i evitar estar massa hores sense menjar, per no obligar el cos a funcionar amb uns nivells d’energia molt baixos.
OU
És ric en proteïnes d’alt valor biològic, que alimenten la nostra massa muscular, així com el triptòfan. Aquest aminoàcid és precursor de la serotonina, que és l’hormona que donar lloc al benestar, una cosa que ens interessa molt en èpoques de més abatiment. El triptòfan es troben a el rovell, a més d’altres aliments com les avellanes, la patata, la civada o la pinya.
XOCOLATA NEGRA
El cacau pur és ric en magnesi, un mineral relaxant i estimulant de la serotonina. Si mengem xocolata negra ha de ser el més pur possible, sempre a partir d’un 75% de cacau.
És important evitar excitants com l’alcohol o la cafeïna. Aquesta última pot actuar, de fet, com un fals amic en casos de fatiga i malestar psicològic associats a la primavera. És cert que la cafeïna ens desperta, però el seu consum acaba sent contraproduent, ja que té un cicle d’unes hores i quan passa el seu efecte ens provoca més cansament i acabem recorrent de nou a ella. Cosa que, a més, pot alterar el nostre cicle del somni i provocar que l’endemà estiguem més cansats.