EXERCICI AMB L’ORELLA TAPONADA


Tenir una orella taponada pren el dret de diversió durant l’activitat física. Fer exercici amb aquesta condició a més de molest pot ser perillós, depenent de l’esport que s’estigui fent. Hem d’evitar que aquesta situació no se solucioni i es mantingui durant temps.
Causes
Les orelles taponades que es produeixen durant la pràctica de l’exercici es poden desenvolupar com a resultat de vàries condicions, incloent-hi el cerumen compactat, al·lèrgies, refredats i boratrauma de l’orella. La cera pot acumular-se als conductes auditius externs, tapant-los i generar sons d’amortiment mentre fas exercici. Les al·lèrgies o les orelles tapades relacionades amb refredats es desenvolupen quan la congestió i inflamació a les foses nasals i oïdes portar a taponar les trompes d’Eustaqui. Una vegada aquestes trompes s’obstrueixen, els teus timpans no poden processar el so correctament, el que es tradueix en una orella tapada, nas i gola. La barotrauma de l’orella pot passar quan la pressió de l’oïda mitjana no coincideixi amb la pressió de l’oïda externa, molt sovint com a resultat de canvis sobtats a la pressió de l’aire, com les que poden aparèixer quan estàs nedant, esquiant, escalant o bussejant.
Autoajuda
Si una oïda taponada et molesta durant l’exercici, has de tractar mesures d’autoajuda basques per desfer-te de la sensació de bloqueig. Retira taps ajustats de les orelles, si és necessari, badalla, traga o mastega xicle, la qual cosa pot ajudar-te a canviar la cera de les oïdes o alleujar la pressió òtica amb l’obertura de trompes d’Eustaqui. Si aquestes tècniques no et porten alleujament, tracta de respirar, després tanca la boca i suaument estreny les foses nasals abans d’exhalar lentament, recomana la Universitat de Maryland Medical Center. Si tens marejos amb l’orella taponada, deixa de fer exercici i descansa fins que el vertigen desaparegui.
Prevenció
Treu més profit dels teus entrenaments i partits mitjançant la prevenció de problemes d’obstrucció de les oïdes sempre que sigui possible. Evita participar en esports extrems que puguin implicar canvis a la pressió de l’aire, com el busseig o el muntanyisme, immediatament d’haver tingut una infecció respiratòria superior o mentre estiguis experimentant símptomes no tractats d’al·lèrgia.
Si tens una història personal d’excés de cera a les oïdes, consulta al teu metge sobre de l’aplicació de gotes a les orelles una vegada per setmana per estovar la cera endurida. Si experimentes símptomes d’al·lèrgia en curs, com secreció nasal, esternuts o picor, ulls plorosos, considera la possibilitat de prendre un medicament per l’al·lèrgia de venda lliure o amb recepta mèdica per tractar aquests símptomes abans que afecten les teves oïdes i obstaculitzin els teus entrenaments.
A curt termini les oïdes taponades passen amb regularitat i per regla general no són per preocupar-se, sempre es resolen amb rapidesa per compte propi o en resposta a les mesures de cures personals durant o immediatament després de l’exercici. Si amb freqüència tens les orelles taponades durant l’exercici, ho has de comunicar al teu metge de capçalera per un examen complet i diagnòstic. Altres símptomes de les orelles tapades que mereixen una visita ràpida al teu metge inclouen dolor òtic, marejos, pressió i drenatge de les oïdes.