SARNA, SÍMPTOMES I CAUSES


Davant l’evidència d’un brot de sarna al nostre país, és necessari conèixer els símptomes i les causes, ja que també pot afectar a la pràctica esportiva.
La sarna és un trastorn de la pell que provoca granellada amb picor i es deu a petits àcars aradors anomenats Sarcoptes scabiei. La picor intensa passa a la zona on l’àcar està cavant. La necessitat de rascar-se pot ser més intensa a la nit.
La sarna és contagiosa i el contagi es produeix ràpidament pel contacte proper de persona a persona en la família, el grup de la guarderia, les aules de l’escola, les llars de gent gran, convalescents o les presons. Com la sarna es contagia tan fàcilment, els proveïdors d’atenció mèdica amb freqüència recomanen tractar a tota la família o als contactes estrets.
La sarna es tracta fàcilment. Hi ha cremes amb medicaments que s’apliquen a la pell o comprimits que maten els àcars que causen la sarna i eliminen els seus ous. Però la pico pot continuar fins setmanes després del tractament.
Símptomes
Aquests són els símptomes més habituals de la sarna:
• Picor, que sovint és intensa i per regla general empitjora a la nit.
• Solcs prims i ondulants compostos per petites ampolles o embalums a la pell.
La sarna amb freqüència es troba als plecs de la pell. Però, pot aparèixer en moltes parts del cos. En adults i nens majors, per regla general, la sarna es troba a les següents zones:
• Entre els dits de les mans i dels peus.
• A les axil·les
• Al voltant de la cintura
• Al llarg de la part interna dels canells
• A la part interna dels colzes
• A la planta dels peus
• Al pit
• Al voltant dels mugrons
• Entre els dits de les mans i dels peus
• Al voltant del melic
• Al voltant dels genitals
• A l’àrea de l’engonal
En nens petits es poden manifestar a llocs del cos com:
• Dits
• Cara, coll i cuir cabellut
• Palmes de les mans
• Planta dels peus
Si has tingut sarna abans, els símptomes poden començar al cap de pocs dies de l’exposició. Si mai has tingut sarna els símptomes poden trigar fins a sis setmanes en aparèixer. Encara no hi hagis tingut cap símptoma, igual pots contagiar la sarna.
Causes
La sarna la causa un àcar microscòpic de vuit potes. L’àcar femella cava túnels per sota de la pell on deixa els ous. Els ous fan eclosió i les larves dels àcars arriben fins a la superfície de la pell on maduren. Aquests àcars poden propagar-se a altres àrees de la pell o a la pell d’altres persones. La picor prové d’una reacció al·lèrgica del cos als àcars, els seus ous i excrements.
Els àcars es poden propagar a través del contacte pèl amb pell i, amb menys freqüència, en compartir la roba o la roba de cama amb la persona infectada amb la sarna. La qual cosa ens assenyala la facilitat amb la qual es pot contagiar la sarna.
Les mascotes no contagien la sarna als éssers humans. Els àcars de la sarna que afecten els animals no sobreviuen ni es reprodueixen a les persones.
Però, el contacte amb un animal que té sarna pot causar una picor breu si els àcars penetren a la pell. Però en pocs dies, l’àcar mor. Per tant, no es necessita tractament.
Complicacions
Si et rasques massa, és possible que la pell es trenqui i es produeixi una infecció, com l’impetigen. L’impetigen és una infecció a la superfície de la pell que sol produir-se per la presència de bacteris estafiloccòciques (estafilococs) o, a vegades, de bacteris estreptocòccics (estreptococs).
Un tipus de sarna més greu, denominat “sarna amb crostes” pot afectar a determinades poblacions, com les següents.
• Nens petits
• Persones amb discapacitats del de desenvolupament.
• Persones amb el sistema immunitari debilitat, com aquelles que presenten el virus del VIH o limfoma, o quins es van sotmetre a un trasplantament d’òrgans.
• Persones molt malaltes, com les que estan a hospitals o centres d’infermeria.
• Persones majors que estan a asils de gent gran i convalescents.
La sarna amb crostes fa que la pell es vegi seca i escamosa, i afecta diverses parts del cos. És molt contagiosa i pot ser difícil de tractar. És clau rebre tractament immediatament amb una pastilla receptada i una crema per la pell.
Per regla general, les persones amb sarna tenen entre 10 i 15 àcars. Però, en el cas de la sarna amb crostes, poden tenir milions d’aquests insectes. Encara això, pot que no se senti picor o que se senti picor lleu.
Prevenció
Per prevenir que la sarna regressi i evitar que els àcars es propaguin a altres persones, has de prendre les següents mesures:
Renta tota la roba i els llençols. La calor mata els àcars i els seus ous. Utilitza aigua amb sabó calent per rentar tot el vestit, tovalloles i roba de llit que hagis utilitzat els tres dies anteriors al començament del tractament. Seca la roba a temperatura alta. Porta a la tintoreria la que es pugui rentar a casa.
• No permetis que els àcars s’alimentin. Col·loca els articles que no puguis rentar en borses plàstiques i deixa-les en un lloc apartat, com el garatge, durant una setmana. Els àcars moren després d’uns dies sense aliment.
• Renta i aspira. Rentar la casa per evitar que la sarna es propagui és una bona idea. Això s’aplica en especial a les persones que tenen sarna amb crostes. Aspira els mobles, les catifes i els pisos per eliminar les escames i crostes que poden tenir els àcars de la sarna.