CARBOHIDRATS, PROTEÏNES I GREIXOS, LA PORCIÓ CORRECTA A LA DIETA SANA


Hidrats de carboni, proteïnes i greixos són els tres grups de macronutrients amb els quals l’Organització de les nacions Unides per l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i Agricultura (FAO) estableix una primera classificació entre els elements que ingerim amb cada aliment, tenint en compte especialment la funció de cadascun d’ells compleix el nostre organisme.
Els tres, en combinació amb els micronutrients, que són les vitamines i els minerals; són bàsics a la dieta equilibrada. La seva presència a la proporció correcta és el que farà que els diferents menús responguin realment a les necessitats de cada individu. Lògicament, aquestes necessitats no són les mateixes en un nadó que en un adult, ni tampoc a una persona que porta una vida sedentària que en altre que realitza cada dia una activitat física intensa.
Proporció equilibrada a la dieta d’un adult major
Els nutricionistes insisteixen a adaptar la dieta a les necessitats específiques de cada persona. Així i tot, com idea generalitzada, s’entén que un menú equilibrat ha d’aportar macronutrients a la següent proporció:
• Carbohidrats: 50% – 55%
• Proteïnes: 10% – 15%
• Greixos: 30% – 35%

Aquesta distribució és merament indicativa. Incrementar o reduir percentatges dependrà de nombrosos aspectes. En el cas d’una persona major, el pes, l’Índex de Massa Corporal (IMC), els hàbits de vida, la presència de malalties a les quals la dieta resulta determinant, com poden ser les cardiopaties i valvulopaties o la diabetis; o els tractaments farmacològics que pugui estar seguint són solament alguns d’aquests factors, que el nutricionista tindrà en compte a l’hora d’establir una dieta que sigui la seva millor aliada de salut.
Carbohidrats:
Fruita, suc de fruita, cereal, pa, pasta arròs, llet, productes làctics, llet de soja, llegums, llenties, verdures amb midó com patates i blat.
Proteïnes:
Carn, peix, ou, llet, llegums, cereals (arròs, pasta), fruits secs (nous, ametlles).
Greixos:
Alvocat, nous, llavors: ametlles, nous pacanes, cacauets, pinyons, llavors de carabassa. Olives, olis vegetals, peix blau i blanc.