¿COM AFECTA LA SALUT PULMONAR FER EXERCICI?


Davant l’inici de qualsevol activitat física, són el cor i el pulmó els primers òrgans que comencen a activar-se. Els pulmons són els responsables de repartir l’oxigen pel cos i eliminar el diòxid de carboni. Mentrestant, el cor bombeja oxigen fins als músculs que estan fent un major esforç en realitzar exercici i demanden més quantitat d’oxigen.
En aquest moment, la respiració s’accelera fins a 40 a 60 vegades al minut, corresponent a uns 100 litres d’aire. En estat de repòs es produeixen 15 respiracions per minut, ingerint aproximadament 12 litres d’aire.
Quan es gaudeix d’una bona salut, és normal que pugui quedar-se sense alè, però es respira sense dificultat, en canvi, si la capacitat pulmonar és reduïda es pot notar dificultat per respirar.
Beneficis de l’esport pels teus pulmons
L’exercici regular augmenta la força i el funcionament dels músculs. Quan el teu cos s’acostuma a l’exercici físic, els teus músculs necessitaran menys oxigen per moure’s i produiran menys diòxid de carboni.
Augmenta el rendiment de la teva capacitat pulmonar. Per consegüent es redueix la quantitat d’aire que es necessita per inspirar i espirar en un determinat exercici.
Entrenar millora la circulació del teu cos i enforteix el teu cor, a més, millorarà el teu estat físic i emocional. Per altra banda, disminueix desenvolupar altres malalties com la depressió, l’infart cerebral i els problemes cardiopulmonars o diabetis.
¿Existeix algun risc per la teva salut?
L’esport d’altíssim rendiment pot comportar alguns problemes respiratoris com l’asma, ja que estan exposats als agents contaminants de l’entorn i al consumir major quantitat d’oxigen durant més temps tenen més probabilitats de contraure asma.
Ja hem comentat més d’una vegada des de la Mutualitat de Futbolistes que si tenim una malaltia crònica respiratòria, l’esport ens ajudarà a millorar els nostres símptomes.
¿Què passa si sento que m’ofego al fer esport?
L’exercici intermitent t’ajudarà a realitzar un entrenament adaptat a les teves necessitats. Consisteix a fer aturades intermitents d’1 a 2 minuts entre exercici i exercici.
¿Nas o boca?
L’òrgan de respiració és el nas, per això és important inspirar pel nas i no per la boca per diversos motius: l’aire que penetra pel nas és filtrat per les vellositats de bacteris, impureses i altres cossos; més tard es filtrarà per segona vegada a les foses nasals, a més d’escalfar-se i humidificar-se. En prendre l’aire pel nas es regulen altres funcions endocrines i es regula la son i la vigília. Si ho fem per la boca, totes aquestes propietats es perden.
Per tant, respirar de manera adequada és un procés vital per acomplir qualsevol activitat física, ja que és clau per l’obtenció d’energia. Els músculs han de rebre suficient oxigen per crear suficient energia. Si la forma de respirar no és l’adequada, no arribarà suficient oxigen al múscul ni podrà obtenir l’energia necessària: la glucosa no es pot convertir en energia, es transforma en àcid làctic, el múscul es torna rígid i es poden produir rampes, contractures, esquinços musculars, així de simple, una respiració incorrecta repercuteix directament a una deficient pràctica esportiva, incidint negativament en resultats, lesions i baix rendiment.