NO QUALSEVOL POSTURA ÉS LA CORRECTA PER PRENDREN UNA PASTILLA


Un estudi fet a un simulador conclou que hi ha posicions millors que d’altres a l’hora d’absorbir un fàrmac adequadament. Segons els investigadors de la Universitat Johns Hopkins d’Estats Units, explica que els canvis de postura corporal poden generar variacions de fins al 83% a la quantitat de medicaments que és abocat de l’estómac a l’intestí prim, a on serà absorbit.
Una acció tan simple com prendre una pastilla té més importància que la que es pensa. Depenent de la postura corporal com la prenem, de peus, asseguts o recolzats al llit, és molt possible que la quantitat de medicaments absorbit pel teu cos variï notablement.
Prendre les pastilles amb llet o sucs cítrics està desaconsellat per a certs fàrmacs. Tots coneixem unes indicacions bàsiques a l’hora de prendre una càpsula per via oral, generalment empenyent-lo amb un medicament per via oral.
La raó d’aquesta arribada de major o menor quantitat de medicaments és que la nostra postura influeix en els moviments de l’estómac a l’hora de fer la digestió (motilitat intestinal). Les contraccions de l’estómac indueixen pressions que poden generar una sèrie de trajectòries complexes a la píndola, la qual cosa resulta en variacions a la taxa de dissolució del medicament i en un buidatge no uniforme al duodè.
Postura recomanada
Segons Carlos Fernández, expert de la Direcció de Serves Farmacèutics del Consell General de Farmacèutics espanyols, considera que s’encara aviat per aplicar els resultats dels estudis citats, ja que es tracta d’una simulació i, per tant, no es pot extrapolar directament a la clínica sense estudis de confirmació.
El farmacèutic recorda que la recomanació actual és la de prendre el medicament en posició de peu o assegut, però amb el tronc en posició recta perquè la gravetat afavoreixi el pas del comprimit. I empassar-se el medicament amb suficient aigua per a aconseguir que el medicament arribi adequadament al tub digestiu. No basta amb un sol glop.
Malgrat que aquesta recomanació és general, perquè hi ha casos de lesionats que estan prostrats al llit. En aquest cas, posar-se de costat sobre la part dreta és millor que sobre l’esquerra, ja que hi hauria una major alineació dels òrgans intestinals i del tronc per afavorir major motilitat.
Ja ho saps. Semblava una acció simple, abans d’experimentar amb diferents postures, la pròxima vegada que preguis un paracetamol o un ibuprofèn, recorda: fes-ho amb l’esquena recta i amb molta aigua perquè arribi al seu destí.