ELS BENEFICIS DE L’ESPORT PER LA SALUT FÍSICA I MENTAL


L’exercici físic està estretament lligat a una vida saludable en tots els sentits, tant a nivll físic com mental i emocional. Multitud d’estudis científics han evidenciat els beneficis de l’esport per la salut, demostrant que no només prové malalties, també aconsegueix millorar la qualitat de vida. Evitar el sedentarisme i practicar exercici físic de manera habitual implica nombrosos efectes positius a curt i llarg termini.

Millora de la salut cardiovascular i la resistència respiratòria

Els esports aeròbics com córrer, nedar, practicar ciclisme o caminar a pas ràpid, aporten multitud de beneficis pel nostre sistema cardiovascular. L’exercici practicat durant un període de temps perllongat augmenta la resistència del cor, millora l’oxigenació i permet mantenir els músculs i articulacions tonificats.

Està demostrat que l’exercici habitual ofereix aquests beneficis:

  • Millora de la circulació.
  • Disminució del ritme cardíac.
  • Menor pressió arterial.
  • Augment de la capacitat pulmonar.
  • Optimització del funcionament del cor.
  • Reducció de la fatiga.

Augmenta la força, la flexibilitat i la coordinació

L’exercici físic ben realitzar aporta una major elasticitat i mobilitat articular, així com un augment de la concentració i els reflexes. L’esport aeròbic sumat a activitats de força fa que mantinguem o desenvolupem  massa muscular, eliminant l’acumulat de greix. A mesura en que substituïm greix per múscul també s’accelera el nostre metabolisme.

Els estiraments després de realitzar exercici cardiovascular són molt importants no només per evitar lesions, també perquè amplien la flexibilitat de les articulacions, enfortint-les a llarg termini. Per això, és imprescindible incloure aquestes rutines a la nostra pràctica esportiva.

Prevé de patologies cròniques i dolències

Realitzar esport de forma regular disminueix el risc de patir moltes malalties i problemes que poden condicionar en gran mesura la nostra vida. Tal i com demostren molts estudis científics, l’exercici físic prevé l’aparició de patologies com la diabetis, l’osteoporosi i diversos tipus de càncer, entre moltes altres. A més, és la millor forma d’evitar la síndrome metabòlica, un grup de trastorns que impliquen alts riscos per la salut i que inclouen colesterol, pressió alta, elevat nivell de sucre en sang i sobrepès.

L’activitat física disminueix la concentració de colesterol LDL (el dolent), millora la tolerància a la glucosa, facilita el funcionament intestinal i afavoreix l’estabilitat de lligaments, tendons i articulacions.

Gràcies a això, els riscos de patir malalties es redueixen de forma important:

  • Un 40% enfront a la síndrome metabòlic.
  • Un 35% enfront a malalties cardiovasculars.
  • Un 40% enfront a la diabetis.
  • Un 30% en càncer de colom.
  • Entre un 13% i un 25% en càncer de fetge.
  • Un 19% en càncer d’estómac.

L’esport també facilita l’eliminació dels dolors d’esquena gràcies a l’enfortiment dels músculs i l’augment de la flexibilitat. A més, prevé enfront de malalties òssies i disminueix el risc de patir fractures en el futur.

Redueix l’estrès, les tensions i els estats anímics negatius

La descàrrega d’energia que comporta l’exercici físic té múltiples beneficis a nivell mental i emocional. Per un costat, permet eliminar tensions i millorar el descans. Però, a més, l’esport té un efecte positiu demostrant en la reducció de l’ansietat i l’estrès. Gràcies a això, s’aconsegueixen eliminar també les conseqüències físiques i emocionals d’aquestes dolències, com són les migranyes, el restrenyiment, la fatiga continua, la falta de concentració i la irritabilitat, entre altres. 

Segons estudis mèdics sobre esport i salut mental, l’activitat física pot reduir en un 30% els sentiments d’angoixa i el risc de patir depressió, així com entre un 20% i un 30 %, el risc de patir malalties neurodegeneratives com la demència.

Millorar la qualitat de vida i la sociabilitat

Gaudir d’una bona salut no és l’absència de malalties, significa també sentir-se bé a nivell físic i psicològic. L’esport té un paper molt important en la percepció de la qualitat de vida, ja que fa que ens sentim més forts, saludables i amb major energia, augmenta els nivells de autoestima i a més afavoreix la socialització.

Per tot això, és important incloure l’activitat física en la nostra vida diària i evitar al màxim el sedentarisme. Malgrat això, hem de practicar esport regulant la intensitat, la freqüència i la durada a les nostres capacitats personals i enfocar-lo com sempre com una activitat de gaudir. Del contrari, pot comportar efectes negatius per la salut tant físics com mentals lligats a l’excés d’autoexigència.

FONT: Pablo Aranda  Responsable del Centre de Medicina Esportiva d’IMQ Zorrotzaurr