ELS NENS CATALANS S’HAURAN DE FER UN EXAMEN MÈDIC DEL COR A PARTIR DELS 8 ANYS


El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya està enllestint un pla per fer per primera vegada la salut cardiovascular a les revisions mèdiques infantils, facin o no esport. Avui en dia es fan electrocardiogrames als nens federats al futbol i altres esports. Quan es fan electrocardiogrames als infants que ho demanen, sovint ho han de fer en centres privats, per la falta de disponibilitat als centres públics. És la primera vegada que es té en compte la salut del cor en un pla de revisions de nens.

La intenció és “homogeneïtzar” el procés segons ha explicat el Dr. Ferran Rosés, cap de cardiologia pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebrón i artífex del pla: “Si ets un nen que fa esport, segurament t’hauran un electró (a tots els jugadors de l’FCF). Si ets un nen que no fa esport, segurament mai t’ho hagin fet”. Per això, volen arribar a tothom no només als qui ho poden pagar o als que algú els ho ha demanat per poder practicar exercici físic.

Una mesura històrica

Mai abans s’havia teixit un pla cardiovascular en revisions pediàtriques públiques a Catalunya. Ara, entre els 8 i els 10 anys, i entre els 12 i els 14, els menors hauran de fer un examen mèdic. A les revisions es tindrà en compte l’historial mèdic familiar, i es farà un electrocardiograma.

A la medicina privada, els pediatres ja ho recomanaven als pacients des de fa anys. Tot i així, no els hi arribaven gaires nens que ho demanessin. EL doctor José Manuel Siurana, Cap de la Unitat de Cardiologia i Medicina de l’Esport de l’Hospital HM Nenes explica que “tothom dona per fet que s’ha de fer”, però que “a la pràctica del dia a dia de la consultar”, no s’acaba de fer mai.

Evitar problemes a llarg termini

La revisió pot detectar des dels problemes més greus a coses molt més petites però que poden afectar a llarg termini. Les revisions de cor poden detectar moltes patologies: un afebliment de miocardi, arítmies, cardiopaties o desequilibris en el flux de sang a les artèries. Algunes d’aquestes afectacions “no plantegen un problema greu quan ets un nen, però amb el pas del temps poden esdevenir molt més perilloses”, explica el doctor Siurana. L’electrocardiograma pot detectar abans aquestes alteracions, i evidentment, també pot prevenir el cas més greu: el de la mort sobtada.

Els metges sempre asseguren que la millor proba per estudiar si un cor està malalt o no, és una proba d’esforç. La majoria de les morts sobtades al món de l’esport, o a qui no practica exercici físic, és degut a problemes congènits hereditaris entre d’altres com pot ser l’ús de drogues.