LA MUTUALITAT LIDERA LA INVESTIGACIÓ SOBRE EL TRENCAMENT DE LLIGAMENT A LES FUTBOLISTES


L’Institut Cugat i la Mutualitat de Futbolistes Espanyols Delegació Catalana, es converteixen en el centre mundial de l’estudi sobre el trencament del Lligament Creuat Anterior (LCA) a les dones, que quadruplica la mateixa lesió als homes.

A l’Hotel Don Jaume de Castelldefels, s’ha celebrat durant tot el dia el Congrés sobre el Lligament Creuat Anterior (LCA) a les dones futbolistes liderat pel prestigiós traumatòleg i president del Comitè Mèdic Assessor de la Mutualitat de Futbolistes, Ramon Cugat. La Jornada s’ha iniciat amb una benvinguda de Ramon Cugat en representació de l’Institut Cugat  i la Mutualitat de Futbolistes a Catalunya on ha destacat: “La importància de l’estudi sobre l’LCA femení degut al gran nombre de lesionades que hi ha a tot el món. És el nostre deure estudiar i arribar a trobar la millor prevenció d’aquests trencaments per baixar aquestes xifres de lesionades”.

El primer punt de debat ha estat sobre la prevenció del trencament de lligament creuat anterior. Segons el doctor Thomas Patt del Bergam Clínics (Rotterdam): ”És important incidir en la prevenció. Principalment en quatre aspectes crucials; Anatòmic, Hormonal, Genètic i Neuromuscular. Quan es realitzen estudis profunds sobre aquests aspectes aconseguirem les eines per obtenir recursos tècnics que ens permetran una bona prevenció per evitar la lesió del LCA”.

En l’aspecte epidemiològic, el doctor de la Mutualitat de Futbolistes, Eduard Alentorn ha informat de que “amb l’augment de llicències de noves i nous futbolistes a l’FCF, està incrementant el nombre de lesions, En el cas de la dona continuem observant aquesta dada de quatre lesionades per cada jugador. Hem de seguir investigar per baixar aquestes xifres a partir d’una bona prevenció”

El fisioterapeuta Alfred Ferré-Aniorte ha destacat “la importància que té la Mutualitat de Futbolistes Espanyols Delegació Catalana per la quantitat de dades donades a través dels nombrosos jugadors i jugadores lesionades al futbol català. Un total anual de 25.000 lesions que es donen una sèrie de números per fer estadístiques i començar a fer investigacions. La Mutualitat és única al món”

Les hormones que es produeixen durant la menstruació és un factor a tenir en compte com a un dels factors que desencadenen aquesta lesió. També estudis biomecànics específics i exclusius de les dones, com cames de valg. Durant la conferència també s’ha tractat sobre els factors psicosocials a l’hora de la rehabilitació d’aquesta lesió en dones futbolistes, Per això, els traumatòlegs pensen que, cada dia més, es fa necessari un reforç psicològic a l’hora d’obtenir una bona rehabilitació de les jugadores de futbol una vegada han estat operades del lligament creuat anterior.

S’ha de tenir en compte que les lesions de lligament creuat anterior es disparen a partir dels catorze anys en les dones coincidint amb l’arribada de la menstruació. Fins aquesta edat, en edats inferiors, la incidència d’aquesta greu lesió es similar a la dels nens. Sembla clar que els factors hormonals derivats signifiquen un factor molt important en aquestes lesions a partir de la pubertat de la dona,

El Dr. Pedro Álvarez, membre de la Mutualitat de Futbolistes a Catalunya, ha insistit en la importància de la cirurgia per corregir la lesió de LCA. Per això ha parlat de les diferents tècniques que s’utilitzen als quiròfans per reparar una lesió de lligament creuat anterior en les dones, així com dels estudis de noves tècniques que millorin les actuals. “Una de les nostres preocupacions és que de cada 10 noies operades de LCA, tornen a trencar-se el mateix lligament entre una i dues d’aquestes operades”. Per aquesta situació s’està aplicant en algunes jugadores una nova tècnica a l’hora de reparar el lligament, es tracta de a tècnica ‘lemaire’ que consisteix en un reforç extra articular que ja s’aplica a moltes de les jugadores lesionades de l’FCF.

El darrer torn al Congrés ha estat per les nostres jugadores professionals, les verdaderes protagonistes d’aquesta problemàtica de la lesió de LC.  D’aquesta patologia, i perquè l’han patit, han parlat les jugadores Cata Coll (FC Barcelona), Jana Fernández (FC Barcelona) i Berta Bou (FC Levante Las Planas).  La blaugrana Cata Coll, guanyadora del Mundial 2023 amb la selecció espanyola, creu que “la prevenció per evitar aquesta lesió es fonamental. Per això, agraïm que la ciència investigui en aquest sentit, perquè som moltes les jugadores que podem patir aquesta lesió tan dura que ens deixa més d’un any sense practicar futbol”.

Per part de la Mutualitat de Futbolistes Espanyols han estat presents, Emilio Escotet , subdirector general de la Mutualitat de Futbolistas Espanyoles i coordinador de les delegacions,  José Andres Cruz, Director de prestacions, i Antonio Artero, director general de la delegació catalana. També els doctors Sebastián Grossi,  David Barastegui, Gilber Steinbacher, Vicente López i Jorge Ramirez.

El Congrés , que ha estat retransmès per streaming per a tot el món, ha comptat amb la presència de traumatòlegs italians, anglesos, nord-americans, alemanys, holandesos i australians, que han participat a través de videoconferència. El Congrés ha tingut un seguiment a reu del món d’un total de 850 inscrits.