LES BEGUDES ENERGÈTIQUES SON UN RISC D’ADDICIÓ PELS NENS


El Ministeri de Sanitat ha posat el crit al cel en afirmar que els menors han de mantenir-se lluny de les begudes energètiques.
I és que aquestes begudes energètiques s’ha convertit en una acompanyant massa freqüent dels dies intensos i les llargues nits, sobretot entre els joves que busquen un estímul immediat per mantenir el ritme. Aquestes begudes s’han fet forat en les motxilles de molts nens i adolescents per la seva promesa de donar un xut d’energia. Però, després del vigor momentani s’amaga un risc que ja ha alertat tant a metges com a autoritats del país:
En aquest sentit, experts de l’Associació Espanyola de Pediatria ha soltat una bomba que ha deixat a tothom amb la boca oberta. Resulta que aquestes begudes energètiques que prometen posar-te les piles, són una espècia de llop disfressat d’ovella pels nens i nenes menors d’edat.
El preu ocult de l’energia instantània
Pensa en un adolescent que té a les seves mans una beguda que promet mantenir-te despert i ple d’energia. Sona molt temptador oi? Sobretot si la nit anterior es va quedar fins ben tard jugant a la videoconsola o xerrant amb els amics. Però, el que aquests beuratges no et diuen a l’etiqueta és que venen acompanyats d’una sèrie d’efectes secundaris que ningú voldria a la seva vida: irritabilitat, mals de cap, ansietat, i un llarg etcètera que inclou problemes cardíacs com taquicàrdies. I a sobre, poden fer que et tornis addicte a elles i a altres substàncies, com l’alcohol.
El contingut de les begudes energètiques, especialment la seva alta concentració de cafeïna i sucres simples, és una bomba. I ja no diguem si després de consumir-les comencem a jugar un partit de futbol. Poden arribar a ser mortals. Un embassament de mig litre d’aquestes begudes pot contenir cafeïna equivalent a més de dos cafès expressos, una quantitat exorbitant per un cos en desenvolupament. A més, l’alt contingut de sucre contribueix a una dieta desequilibrada, que pot ser el preludi de problemes de salut a llarg termini.
Un front unit contra el consum juvenil
La gent que sap de medicina i sanitat a Espanya està preocupada. El Ministeri de Sanitat adverteix que els nens han de mantenir-se allunyats d’aquestes begudes. Al mes de febrer de l’any passat, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició va afirmar que aquestes begudes energètiques i els seus nivells de cafeïna poden alterar el somni dels adolescents, provocar problemes de conducta i fins i tot trastorns cardíacs.
Ara bé, en mig de tot aquest batibull, el que pot ajudar molt és saber que s’està comprant. I allà és on entra en joc l’etiquetatge nutricional. Els pediatres sostenen que si les etiquetes són clares, les famílies poden escollir millor què comprar i què no. En aquest sentit, s’han de mirar les calories, els macronutrients que aporten i la llista d’ingredients com la cafeïna, sucre i altres estimulants o additius.
Per tant, no tot és responsabilitat del comprador. Les lleis també han de posar de la seva part perquè aquestes vegades no siguin tan fàcils d’aconseguir si ets menor d’edat. 

Font: Vidae MundoDeportivo