¿QUÈ ÉS LA RADIOFREQÜÈNCIA POLSADA?


Quan tenim una regió anatòmica lesionada (columna, espatlla, genoll, etc.) els nervis que acullen el senyal d’aquesta zona s’hiperactiven i envien un potencial d’acció fins al cervell que el perceben com a dolor.

Durant el procediment de radiofreqüència, s’aplica una energia amb precisió cap als nervis amb la finalitat d’interrompre aquest senyal del dolor al cervell i disminuir així els símptomes procurant l’alleujament al pacient i millorant la seva funcionalitat.

El metge inserirà una agulla fins al nervi a tractar guiant-se amb imatge per radioscòpia o ecografia. Quan l’agulla està prop de l’objectiu, es requereix l’ús d’estimulació elèctrica de manera que s’anirà emetent un corrent i el pacient haurà d’assenyalar el que sent per guiar al metge fins a assolir la col·locació exacta de l’agulla. Això fa que la tècnica sigui molt precisa i millorin els resultats i la seguretat del tractament.

Tipus de radiofreqüència

·         Radiofreqüència convencional: lesió produïda per corrent altern a freqüència alta que genera un augment de la vibració de les partícules donant lloc a calor (80-90°). El seu ús se sol donar en nervis únicament sensitius (ram medial per tractament del dolor face, gangli de Gasser pel tractament de la neuràlgia del trigemin) o sobre el sistema nerviós simpàtic (gangli imparell, gangli estrellat, plexe celíac, hipogàstric lumbar…).

·         Radiofreqüència polsada: lesió produïda per camp electromagnètic. El tractament amb radiofreqüència va alternant amb períodes de silenci que permeten la dissipació de la calor. D’aquesta manera, no produeix lesió tèrmica destructiva (assoleix sols 42 °C). Recents estudis han demostrat que aquest tractament ocasiona modificacions a nivell microcel·lular i en la membrana cel·lular àlgica i, per tant, una modulació del dolor-. S’utilitza  en nervis perifèrics i gangli dorsal d’arrels  lumbars amb una gran seguretat.

·         Radiofreqüència freda: tècnica que refreda la punta durant el procediment, aconseguint sacroilíaca, genoll o maluc entre altres.

¿On es pot utilitzar?

·         En patologia degenerativa de la columna (hèrnia discal, síndrome facetaria, fuetada cervical, estenosis de canal…).

·         Artrosis o lesió degenerativa de la columna (genoll, espatlla o maluc).

·         Dolor neuropàtic (nervi ilioinguinal, femorocutani, intercostal).

·         Cefalees (neuràlgia del trigemin, en raïms, dolor facial atípic…).

¿Requereix anestèsia general o local?

Aquest tractament es realitza amb anestèsia local i, en alguns casos, amb una lleugera sedació que permet la col·laboració del pacient però en cap cas amb anestèsia general. Serà en règim ambulatori. Obtenint l’alta a domicili aproximadament passada una hora del procediment.

¿Quan es comença a notar alleujament del dolor?

Habitualment el pacient pot notar un alleujament immediat per l’ús addicional d’anestèsic local i corticoides, però l’efecte de la radiofreqüència sol retardar-se unes 4-6 setmanes, per la qual cosa solem programar la revisió al cap de dos mesos.

L’objectiu de la teràpia amb radiofreqüència és:

·         Major funcionalitat i activitat.

·         Menor consum d’analgèsics.

·         Millor qualitat de vida.

¿Què es nota?

El pacient pot reincorporar-se a la seva activitat habitual de forma precoç. Això no obstant, en alguns casos, per notar entumiment, hematoma, molèsties o augment del dolor a la zona tractada. Si passa això es pot pal·liar amb analgèsics habituals o aplicant fred a la zona.

¿Quant durarà l’alleujament del dolor?

En els estudis clínics, s’han registrat períodes d’alleujament durant mesos i fins i tot fins a 2 anys. Això dependrà també del mateix pacient que haurà d’optimitzar el pes, enfortir la musculatura i realitzar activitat física adaptada 3 vegades a la setmana, i seguir un hàbit postural apropiat. Si reapareixen els símptomes, podrà repetir-se la teràpia amb radiofreqüència.

Un dels esportistes que han recorregut a la radiofreqüència polsada ha estat Rafa Nadal per reduir el dolor que li causa la seva lesió.

image_pdfVersió PDF