L’EXEMPLE D’ERICKSEN: COM APLICAR UNA REANIMACIÓ DE FORMA PRECOÇ PER SALVAR VIDES


 

ericksen00

Els cardiòlegs recorden que és vital reconèixer-la i saber actuar en aquests casos: trucar als serveis d’emergència, iniciar immediatament la RCP i buscar un desfibril·lador (DEA) en l’entorn.
El metge de la selecció de Dinamarca, Morten Boesen, va explicar que el futbolista Christian Ericksen “va estar mort” després de patir una aturada cardíaca durant el primer partit de l’Eurocopa 2020 de Dinamarca davant Finlàndia.
“S’havia anat, va estar mort. El vam recuperar després amb un desfibril·lador. Va ser bastant ràpid”, ha reconegut Boesen explicant que el futbolista de l’Inter de Milà va requerir una reanimació després de patir una aturada cardíaca.
Ericksen va caure al terreny de joc, sense contacte amb cap rival, en el minut 43 del partit d’inauguració de l’Eurocopa 2021 i va rebre reanimació cardiopulmonar (RCP), acció manual, al mateix terreny de joc. Després va ser traslladat a l’hospital, on es troba en condició estable.
A arran d’aquest episodi la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) recorda que és vital reconèixer una aturada cardiorespiratòria i saber com actuar en aquests casos.
“Qualsevol pot patir una aturada cardíaca i és vital reconèixer-lo. Si una persona està inconscient i no respon, està en aturada cardiorespiratòria, per la qual cosa hem de trocar immediatament al 112 i iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar fins que arribi l’ambulància. No hem de perdre mai el temps amb dubtes sobre la respiració i la pols perquè cada segon és important. També recorda que quan algú pateix una aturada cardiorespiratòria no pot empassar-se la llengua i, per tant no podem distreure’ns amb maniobres innecessàries.
El temps d’actuació i la implicació dels que presencien l’aturada cardiaca és essencial, ja que cada minut que passa sense que actuem es redueix un 10% la supervivència. A Espanya es produeixen unes 52.300 aturades cardíaques a l’any, 22.300 en els hospitals i 30.000 en l’entorn comunitari. De les que es produeixen fora de l’entorn hospitalari tan sols entre el 5 i el 10% es recuperen.
A Espanya, la formació en tècniques de reanimació cardiopulmonar és escassa enfront de la realitat d’altres països del nostre entorn, on l’ensenyança d’aquesta pràctica és totalment obligatòria, tant en escoles com en universitats. Sense dubte, necessitem més informació, formació i sensibilització. Estem davant un problema de primera magnitud per a la salut pública.
Per altra banda, també és necessària la presència de desfibril·ladors (DEA) en els camps de futbol, ja que aquests dispositius han demostrat la seva efectivitat, utilitat i seguretat en programes d’atenció immediata realitzats per personal no sanitari en espais esportius, públics i de gran afluència. Per això, des de la Federació Catalana de Futbol s’ha encetat la campanya “TOTS COM UN BATEC” per dotar tots els camps de futbol de Catalunya d’aquesta eina que salva vides, com s’ha demostrat en casos molt recents entre futbolistes joves de Catalunya.