LA BORRATJA: PROPIETATS, BENEFICIS I VALOR NUTRICIONAL


La borratja és una verdura poc coneguda però de gran riquesa culinària. Malgrat que a l’Aragó i Navarra si és molt comú el seu consum, en la resta d’Espanya passa desapercebuda. Un contrast amb països com França i Itàlia, on es tracta d’un aliment altament valorat en la cuina. D’aquest planta, que creix amb facilitat, s’aprofiten els seus talls verds.

A l’hora de cuinar la borratja s0ha de tenir en compte que els seus talls una vegada tallats es tornen peribles, per la qual cosa s’ha detenir molta cura. Entre els usos culinaris, es pot menjar en cru en enciams, cuita, i especialment en sopes i guisats. Les seves fulles també s’utilitzen en l’elaboració de postres una vegada fregides i endolcides.

Valor nutricional (per cada 100 grams):

Calories: 2.1g

Hidrats de carboni: 3.1g

Proteines: 1,8g

Greixos: 0.7g

Calci: 93 mg.

Ferro: 3.3mg

Fòsfor: 53mg

Potassi: 470mg

Propietats:

La borratja és un aliment amb una aportació calòrica baix per la qual cosa es recomana entre persones que realitzen dietes per combatre el sobrepès.

El seu contingut en ferro és important i ajuda a prevenir problemes d’anèmia. Així mateix, també és rica en potassi, que regula l’activitat del sistema nerviós.

Per altre banda, se li atribueix propietats per millorar l’ànim a través de les seves propietats per estimular l’adrenalina.

També ajuda a regenerar teixits i preveure l’actuació dels radicals lliures a través de les vitamines A i C.