COM S’HA DE PREPARAR L’ESPORTISTA PER SUPERAR L’ASTÈNIA PRIMAVERAL


L’arribada de la primavera es caracteritza per un canvi del clima i un augment de les hores de llum. Aquestes novetats al clima poden tenir efectes sobre el nostre organisme. Un dels més coneguts és el de l’astènia primaveral, que es caracteritza per una sensació del cansament i falta d’energia. Si bé poden afectar a qualsevol persona, els esportistes poden patir-la amb major intensitat a causa de l’augment de l’activitat física pròpia de cada estació. Sent esportista t’hauràs de preparar per superar aquests canvis que aboquen a l’astènia primaveral.
Astènia primaveral
L’astènia primaveral és una síndrome que es produeix com resposta als canvis estacionals. Es caracteritza per una sensació de fatiga i cansament. Falta d’energia i dificultat per conciliar el somni. En molts casos, també s’associa amb canvis a l’estat d’ànim i una menor capacitat de concentració.
Així afecta els esportistes
Els esportistes poden ser especialment susceptibles a l’astènia primaveral per culpa dels canvis a l’activitat física pròpia de l’estació. Durant l’hivern, és possible que hagin disminuït el seu entrenament o que hagin fet activitats més suaus per adaptar-se a les condicions climàtiques.
Amb l’arribada de la primavera, i la fase final dels campionats, s’incrementen els entrenaments i es fan activitats més intenses i perllongades. Això pot provocar un augment a la fatiga i la falta d’energia, la qual cosa dificulta el rendiment esportiu.
L’astènia primaveral pot tenir diverses causes, entre les quals s’inclouen:
• Canvis climàtics: l’augment de la temperatura i la humitat poden generar una sensació de cansament i fatiga.
• Alteracions del ritme circadiari: la quantitat més gran de llum natural pot alterar els patrons del somni i descans.
• Major activitat física: com ja hem dit, l’arribada de la primavera sol portar un augment a l’activitat física pròpia dels esportistes.
Símptomes de l’astènia primaveral als esportistes
Els símptomes de l’astènia primaveral en esportistes són similars als que poden experimentar altres persones, però poden tenir un impacte major al rendiment esportista. Alguns dels símptomes més comuns són:
• Fatiga: sensació de cansament i esgotament.
• Fatiga d’energia: dificultat per fer activitats que abans es realitzaven amb facilitat.
Dificultat per conciliar el somni: alteracions del somni que poden afectar el descans i la recuperació muscular.
Preparar-se contra l’astènia primaveral sent esportista
Començar a prendre un complex vitamínic
Els complexos vitamínics poden ajudar a combatre els símptomes de l’astènia primaveral en aportar nutrients que el cos necessita per funcionar correctament. Entre les vitamines que es recomanen incloure estan la vitamina C, que ajuda a combatre la fatiga i la vitamina B12, que està relacionada amb el manteniment dels nivells d’energia. Això no obstant, és important consultar.
Ajustar l’alimentació
L’alimentació és clau per mantenir una bona salut i prevenir l’astènica primaveral. Durant aquesta estació, és rellevant que prestis atenció a la teva dieta i que augmentes el consum d’aliments rics en nutrients com fruits, verdures i cereals integrals. Aquests aliments aporten energia i nutrients que ajuden a combatre la fatiga i falta d’energia.
Planificar l’entrenament
És fonamental que planifiquis els teus entrenaments de manera adequada i que els adaptis a les noves condicions climàtiques. En la mesura que sigui possible, és recomanable que realitzis els teus entrenaments en les primeres hores del matí o en les últimes hores de la tarda, quan les temperatures són més suaus. A més, és important que augmentis la intensitat de manera gradual i que no t’exigeixis massa de manera abrupta.
Mantenir una rutina del somni
El somni és fonamental per a la recuperació muscular i per mantenir una bona salut en general. Durant l’astènia primaveral, és crucial que mantinguis una rutina de la son adequada i que tractis de dormir almenys 7 o 8 hores diàries. Si tens dificultats per conciliar el somni, pots provar amb tècniques de relaxació com la medicació o el ioga.
Consells addicionals
Hi ha altres consells que poden ajudar-te a combatre l’astènia primaveral en el teu dia a dia.
• Fes activitats a l’aire lliure: aprofita la llum natural i acompleix activitats a l’aire lliure, com caminades, passejos en bicicleta o entrenaments a l’aire lliure.
• Mantenir-se hidratat: l’augment de les temperatures pot provocar una major sudoració, per la qual cosa és fonamental que et mantinguis hidratat i que beguis suficient aigua abans, durant i després de l’exercici.
• Descansar adequadament: a més de dormir suficient, és considerable que descansis adequadament després de dur a terme exercici físic. Això implica portar a cap estiraments, massatges i altres tractaments que ajudin a reduir la fatiga muscular i a prevenir lesions.
En conclusió, l’astènica primaveral pot afectar els esportistes de manera significativa, però existeixen mesures que es poden prendre per prevenir-la i combatre-la.
Començar a prendre un complex vitamínic, ajustar l’alimentació planificar l’entrenament i mantenir una rutina del somni són algunes de les mesures que poden ajudar-te a enfrontar l’astènia primaveral sent esportista.
A més, és important que mantinguis una actitud positiva i que et cuidis en el teu dia a dia per millorar el teu rendiment esportiu i la teva salut en general.