ARTROSI DE GENOLL, EL MAL QUE PATEIXEN UN DE CADA TRES EX FUTBOLISTES


Aquesta és una malaltia crònica del cartílag, que fins al dia d’avui és impossible de substituir, malgrat que algunes investigacions, com les fetes pel Dr. Ramon Cugat, estan arribant a elaborar fonaments substitutius dels cartílags.
Segons Fifpro, el sindicat mundial de jugadors, a partir dels 35 anys, un antic professional de cada tres pateix artrosi al genoll, una proporció molt superior a la resta de la població.
La investigació, que es va realitzar a 400 jugadors encara en actiu i a 900 futbolistes ja retirats, va mostrar que el 33% dels antics esportistes entre 35 i 40 anys pateixen d’artrosi al genoll (malaltia crònica del cartílag) i el 34% en la franja d’edat dels 40 als 45 anys.
En la població en general, els percentatges de persones que pateixen aquesta malaltia en aquestes franges d’edat van del 8% al 13%.
El cap del servei mèdic de Fifpro, Dr. Vincent Gouttebarge, opina que “hi ha certa lògica perquè els futbolistes estan més exposats a lesions i a intervencions quirúrgiques. El problema és que els jugadors no estan al corrent i que no fan tot el que fa falta quan es retiren”. Ja que, “S’ha de continuar actiu, mantenir una activitat física sana, una bona higiene de vida, però una vegada es pengen les botes, els jugadors tendeixen a deixar-se anar, a guanyar pes. És un cercle viciós, durant la carrera l’única cosa que compta és el rendiment. No es parla d’artrosi en els vestidors i després no tenen tota la informació per endarrerir la malaltia”.
Les operacions al genoll durant la cursa professional són a més un factor risc suplementari. Preguntat pel Fifpro, l’antic internacional suec Pontus Kamark explica que va posar fi a la seva cursa al cap de 32 anys després de tres intervencions quirúrgiques en els lligaments. “El meu metge va subratllar que el meu cartílag del genoll havia quasi desaparegut. Em va aconsellar deixar el futbol”.
El Fifpro, que va basar el seu estudi en el dossier mèdic dels jugadors, també va analitzar els problemes en les articulacions del maluc i els turmells.