ERIS, LA NOVA VARIANT DE LA COVID-19 QUE ÉS MÉS CONTAGIOSA


COVID-19, or SARS-CoV-2 coronavirus, 3D illustration showing surface spikes of the virus Glycoprotein S

L’Organització Mundial de la Salut, l’OMS, l’ha declarat ‘variant d’interès’ a causa de l’augment de casos. Ja està present en 51 països, inclosa Espanya. La nova subvariant de la Covid-19 anomenada EG.5 i que ja estat sobrenomenada com ‘Eris?. A causa de la seva prevalença a tot el món ha estat declarada ‘variant d’interès’.
Durant la setmana del 17 al 23 de juliol de 2021 la prevalença global de la variant Eris va ser del 17,4%, quasi deu punts percentuals més que a la setmana del 19 al 35 de juny quan es va situar en un 7,6%.
Regne Unit, Estats Units, Xina, Corea del Sud, Japó, Canadà, Austràlia, Singapur, França, Portugal i Espanya són alguns dels 51 països en els quals s’han detectat pacients contagiats.
A Espanya, Catalunya és la comunitat autònoma més afectada acumulada fins al 40% dels casos en tot el país. Per culpa de la gran quantitat de contagis alguns hospitals de Barcelona han recuperat l’ús de la mascareta obligatòria per pacients i acompanyants a la zona d’urgències, així com per les persones que visiten a pacients ingressats. A més, també és obligatòria pels professionals que presentin símptomes i que estiguin en contacte amb pacients vulnerables.
Pels potencials casos de coronavirus l’hospital farà un diagnòstic a través d’una prova d’antígens automatitzada, amb lectura en el laboratori, i evitarà els tests ràpids de lectura immediata.
Que se sap de l’Eris
Des de la seva primera aparició, la Covid-19 ha estat mutant o canviant de forma. Les noves versions genètiques que continuen apareixent es denominen variants. D’acord de l’OMS, EG.5 es registra per primera vegada en febrer de 2023.
El nom d’Eris prové d’una deessa de la mitologia grega. Han estat els mateixos internautes quins l’han sobrenomenat d’aquesta forma seguint la convenció de l’OMS d’usar lletres de l’alfabet grec per assignar etiquetes fàcils de pronunciar.
¿És més contagiosa?
L’OMS ha explicat que està, i les altres variants detectades recentment, provenen d’òmicron i es caracteritzen pels ceps que no causen símptomes de gravetat.
Els principals símptomes continuant sent el dolor de gola, la congestió nasal, els esternuts, tos, dolor de cap, veu ronca, dolors musculars, pèrdua d’olfacte, diarrea i la taquicàrdia.
A més, l’organització ha assenyalat que Eris compte amb molta més transmissibilitat a causa del comportament humà durant l’estiu. Han assegurat que algunes de les possibles causes han estat l’augment de les temperatures i les vacances que han arribat a les persones a viatjar i relacionar-se amb nous cercles socials, la qual cosa condueix al virus a noves víctimes.
Si bé les vacunes més antigues poden no prevenir completament les infeccions per EG.5, actualment s’estan desenvolupant dosis de reforç dirigides a una variant anomenada XBB.1.5. Pfizer i BioNTech ja han sol·licitat l’aprovació reglamentària d’aquests reforços a l’Agència Europea de Medicaments.